9 niesamowitych owoców

Jagoda Acai   Czarny bez   Zielona Herbata   Goji   Winogrono
Borówka Amerykańska   Granat   Żurawina   Malina  

Żurawina



W skład owoców żurawiny wchodzą: związki fenolowe, antocyjany (3-galaktozydy, 3-glukozydy, 3-arabinozydy cyjanidyny i peonidyny), proantocyjanidyny oligomeryczne (procyjanidyny B2, A2, tetramery i pentamery 2,3-cis-procyjanidyn typu B), tokotrienole, flawonoidy (flawonole: myrycetyna, kwercetyna), antocyjany (cyjanidyna, delfinidyna, peonidyna i malwidyna), kwasy organiczne (benzoesowy, p-kumarowy, cytrynowy, jabłkowy, malonowy, chlorogenowy, p-anyżowy, chinowy, szikimowy), kwas fenyloborowy, triterpeny: kwas ursolowy i oleanolowy, również podstawione kwasem hydroksycynamonowym, katechiny, cukry (dekstroza, fruktoza) oraz znaczne ilości witaminy C (15 mg w 100 g). W liściach żurawiny wykazano natomiast obecność akaloidów: N-metyloindolowego oraz metyloazatricyklowego. Według wielu autorów silniejszymi właściwościami i bogatszym składem chemicznym charakteryzują się owoce żurawiny wielkoowocowej, jednak, np. w przypadku flawonoidów, zawartość tych związków w obydwu odmianach jest porównywalna.
Żurawinę stosuję się również w profilaktyce i leczeniu chorób dróg moczowych , w stomatologii, w gastroenterologii, ma działanie przeciwnowotworowe, działanie kardiologiczne, działanie przeciwdrobnoustrojowe a także pozytywnie wpływa na urodę.
Pogoda Lubin z serwisu

© Copyright 2013



Narzędzia kuchenne