9 niesamowitych owoców

Jagoda Acai   Czarny bez   Zielona Herbata   Goji   Winogrono
Borówka Amerykańska   Granat   Żurawina   Malina  

Goji



Wywodzące się z Chin i Tybetu jagody goji, znane również jako „owoce długowieczności”, popularność zyskały dzięki swoim wszechstronnym funkcjom leczniczym. W medycynie tradycyjnej najczęściej wykorzystuje się je jako środek tonizujący, lek przy schorzeniach nerek, płuc, wątroby, serca. Ponadto wzmacniają mięśnie, kości i oczy oraz oczyszczają krew.
Jagody goji stanowią bogate źródło witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Charakteryzuje je wysoka zawartość witaminy C – w 100 g jagód goji znajduje się jej aż 2500 mg. Dzięki temu, goji znalazły się na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy. Więcej mają jej tylko południowoamerykańskie Camu i australijska śliwka kakadu. Dietetycy uważają, że jagody goji to jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Liczne korzyści jakie zapewnia regularne spożywanie jagód goji: wzmocniony system immunologiczny, stawy oraz kości wzmocniona i uregulowana praca układu trawiennego poprawiony nastrój, usprawniona pamięć, likwidacja zmęczenia działanie antyrakowe, zwalczanie otyłości, wspomaganie regeneracji komórek oraz budowa nowych, poprawienie witalność, dzięki obecności zeaksantyny poprawienie wzroku i opóźnianie procesów starzenia.
Pogoda Lubin z serwisu

© Copyright 2013



Noże i nietylko