9 niesamowitych owoców
Jagoda Acai
Czarny bez
Zielona Herbata
Goji
Winogrono
Borówka Amerykańska
Granat
Żurawina
Malina Goji
Wywodzące się z Chin i Tybetu jagody goji, znane również jako „owoce długowieczności”, popularność zyskały dzięki swoim wszechstronnym funkcjom leczniczym. W medycynie tradycyjnej najczęściej wykorzystuje się je jako środek tonizujący, lek przy schorzeniach nerek, płuc, wątroby, serca. Ponadto wzmacniają mięśnie, kości i oczy oraz oczyszczają krew.
Jagody goji stanowią bogate źródło witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Charakteryzuje je wysoka zawartość witaminy C – w 100 g jagód goji znajduje się jej aż 2500 mg. Dzięki temu, goji znalazły się na trzecim miejscu naturalnych źródeł tej witaminy. Więcej mają jej tylko południowoamerykańskie Camu i australijska śliwka kakadu. Dietetycy uważają, że jagody goji to jeden z najbardziej wartościowych owoców.
Liczne korzyści jakie zapewnia regularne spożywanie jagód goji:
wzmocniony system immunologiczny, stawy oraz kości
wzmocniona i uregulowana praca układu trawiennego
poprawiony nastrój, usprawniona pamięć, likwidacja zmęczenia
działanie antyrakowe,
zwalczanie otyłości,
wspomaganie regeneracji komórek oraz budowa nowych,
poprawienie witalność,
dzięki obecności zeaksantyny poprawienie wzroku i
opóźnianie procesów starzenia.